ПАРОДОНТАЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Зъбен камък и пародонтално лечение

Пародонталното лечение е насочено към поддържане на здравето на тъканите в устната кухина- периодонциум, венци, кост и устна лигавица. Основната причина за заболяване на венците и развитие на пародонтит е натрупването на зъбна плака и зъбен камък.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОСЕЩАВАМЕ ДЕНТАЛНИЯТ ЛЕКАР ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛАКА И ЗЪБЕН КАМЪК ?

Отстраняването на зъбна плака и зъбен камък трябва да се извършва през шест месеца за оптимално подържане на орално здраве (при пациенти със здрави венци ). По този начин се възпрепятства развитието на пародонтит , за да не се налага пародонтално лечение.

ПРИЗНАЦИ ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ

При гингивита венците набъбват,променят цвета си и кървят.Периодично се появява лош дъх и дискомфорт на венците (сърбеж,парене и понякога и болка).

КАКВО ДА НАПРАВИМ КОГАТО ИМАМЕ БОЛНИ ВЕНЦИ ?

 Ако пациентът има кървене от венците , мирис на дъха или други признаци на заболяването, трябва да се свърже с пародонтолог . Той ще проведе диагностика и лечение на пародонтита, както и профилактика на заболяването.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА ГИНГИВИТ И ПАРОДОНТИТ

 След хранене между зъбите и на зъбите остава малко количество хранителни остатъци,които образуват труднозабележима мека плака. В нея веднага се установават различни микроорганизми, водещи до възпаление на венците и разрушаване на пародонталните тъкани. С натрупването им плаката става по-твърда и постепенно се превръща в зъбен камък. Твърдите зъбни отлагания затрудняват личната хигиена и мека плака се натрупва върху повърхността на зъбния камък . По този начин възпалението на венците се увеличава и се поразяват все по-голям брой тъкани.

ГИНГИВИТ

Гингивитът е началната форма на възпалението на пародонта, което е засегнало само гингивата(венеца), но костта около зъба е все още здрава. Той е първата и най-начална фаза на пародонтално заболяване и е напълно лечимо състояние. Нелекуваният гингивит обикновено се задълбочава в пародонтит, което налага пародонтално лечение.

ПАРОДОНТИТ

Обикновено пародонтитът е следствие на нелекуван гингивит. При пародонтитът процесът вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е засегнал костта , поддържаща зъбите. Признаците, които показват развитието на пародонтит са кървене на венците, лош дъх, сърбеж, парене на венците, образуване на пространство между корените на зъбите и венците (в резултат на костна резорбция), оголване на корена на зъба, подвижност на зъбите и промяна на положението им, болка при контакт на зъбите със студено, горещо, кисело, сладко, както и при миене зъбите ( състояние, наречено свръхчувствителност).По време на обострянето на заболяването е възможна болка , подуване на бузите и изтичане на гной от венците.

При вече развило се заболяване в устната кухина (гингивит или пародонтит), специалистите от ESTE dental clinic ще възстановят здравето Ви и ще запазят зъбите Ви чрез най-доброто и адекватно пародонтално лечение!

https://www.puls.bg/dentalno-zdrave-c-28/parodontit-nepriiatnoto-zaboliavane-na-ventsite-n-11029

Стадии на пародонтит
Стадии на пародонтит