ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА

Детски зъболекар се грижи за оралното здраве на новородени, деца и юноши.Това включва лечение на кариес и заболявания на пулпата и периодонциума,малоклузия и спешно лечение.

Сроковете за поникване на зъбите са :

временните зъби :

Централни временни резци          6-8 месец

Странични временни резци          8-12 месец

Първи временни молари               12-16 месец

Кучешки зъби                                    16-20 месец

Втори временни молари                20-30 месец

 

постоянни зъби :

Първи постоянни молари,централни резци    6-7 г.

Странични резци                                                7-8 г.

Първи постоянни премолари                         8-9 г.

Кучешки зъби                                                      9-10 г.

Втори постоянни премолари                          10-11г.

Втори постоянни молари                                 11-13г.

Трети постоянни молари                                  17-21 г.

Първо посещение при детски зъболекар

Трябва да стане на 1-годишна възраст. По това време първите зъби са поникнали и денталният лекар може да обсъди методи за орална хигиена, както и да насочи родителите по отношение на диета, прием на флуорид, премахване на вредни навици – смучене на пръст, които могат да доведат до ортодонтски аномалии.

Честота на посещенията :

Детето трябва да посещава кабинета два пъти годишно.Броят на визитите зависи от това дали детето има кариес,лоша орална хигиена и необичаен зъбен растеж

Значение на временните зъби :

Временните (млечни зъби) са от голямо значение. Благодарение на тях детето се научава да говори правилно и да дъвче. Млечните зъби запазват място за постоянните. Ако детето ги загуби в ранна възраст, съседните на дефекта зъби могат да се преместят към освободеното място и да доведат до ортодонтски проблеми на постоянните зъби.

Почистване на временните зъби :

При новороденото се използва марля за почистване на меките тъкани в устата (венците) след хранене. След поникване на първия зъб може да се използва мека четка за зъби.

Използване паста за зъби :

След поникването на първите зъби, може да се използва паста. Пастата с флуорид не се препоръчва за деца под 2 годишна възраст, защото могат да я погълнат и да приемат по-голямо количество флуорид, което може да доведе до петна по зъбите. Родителите трябва да помагат на децата при миенето на зъбите докато малките не могат да го извършват самостоятелно. Трябва да изплакват много добре след четкането на зъбите.