ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Пародонтално лечение в Дентална клиника ЕСТЕ

Пародонтология е  дял от денталната медицина, който е насочен към поддържане на здравето на всички тъкани в устната кухина-периодонциум, венци, кост и устна лигавица. Основната цел на пародонтология е да поддържа тъканите  в състояние на здраве чрез навременна профилактика- отстраняване на зъбен камък и зъбна плака, обучение за правилна лична орална хигиена.  При  настъпило вече заболяване на венците – гингивит или пародонтит, да проведе навременно и правилно лечение за запазване на зъбите.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОСЕЩАВАМЕ ДЕНТАЛНИЯТ ЛЕКАР ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛАКА И ЗЪБЕН КАМЪК ?

Отстраняване на плаки и зъбен камък трябва да се извършва поне веднъж годишно (при пациенти със здрави венци ) , като по този начин се възпрепятства развитието на пародонтит .

КАКВИ СА  ПРИЗНАЦИТЕ  ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ:

При гингивит венците набъбват, променят цвета си и кървят. Периодично се появява лош дъх и дискомфорт на венците (сърбеж,парене и понякога и болка).

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО ИМАМЕ БОЛНИ ВЕНЦИ :

Ако пациентът има кървене от венците, лош  дъх или други признаци на заболяване, трябва да посети лекар по дентална медицина, който ще проведе диагностика и лечение на пародонтита, както и профилактика на заболяването.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА ГИНГИВИТ И ПАРОДОНТИТ

След хранене по повърхността на  зъбите остава малко количество хранителни остатъци, които образуват труднозабележима мека плака. В нея веднага се установават различни микроорганизми, водещи до възпаление на венците и разрушаване на пародонталните тъкани. С натрупването им плаката става по-твърда и постепенно се превръща в зъбен камък. Твърдите зъбни отлагания затруднява личната хигиена, като по този начин възпалението на венците се увеличава и се поразяват все по-голям брой тъкани.

ГИНГИВИТ

Гингивитът е началната форма на възпалението на пародонта, което е засегнало само гингивата(венеца), но костта около зъба е все още здрава.Той е първата и най-начална фаза на пародонтално заболяване и е напълно лечимо състояние. Нелекуваният гингивит обикновено се задълбочава в пародонтит.

ПАРОДОНТИТ

Обикновено пародонтитът е следствие на нелекуван гингивит. При пародонтит процесът вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е засегнал костта , поддържаща зъбите. Признаците, които показват развитието на пародонтит са кървене на венците, лош дъх, сърбеж, парене на венците, образуване на пространство между корените на зъбите и венците (в резултат на костна резорбция), оголване на корена на зъба, подвижност на зъбите и промяна на положението им, болка при контакт на зъбите със студено, горещо, кисело, сладко, както и при миене на зъбите ( състояние, наречено свръхчувствителност). По време на обострянето на заболяването е възможна болка , подуване на бузите и изтичане на гной от венците.

Начало

зъбен камък                    пародонтит