ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Парадонтологията е този дял от денталната медицина,който е насочен към поддържане здравето и лечението на всички тъкани в устната кухина-периодонциум,венци,кост и устна лигавица.Основната цел на парадонтологът е да поддържа пародонта на пациента в състояние на здраве чрез правилно лечение, навременна профилактика и редовни грижи за устната хигиена.При вече развило се заболяване в устната кухина (гингивит или пародонтит),пародонтологът чрез най-доброто и адекватно лечение ще възстанови здравето Ви и ще запази зъбите Ви.

 

КОЛКО ЧЕСТО ДА ПОСЕЩАВАМЕ ДЕНТАЛНИЯТ ЛЕКАР ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛАКА И ЗЪБЕН КАМЪК ?

 

Отстраняване на плаки и зъбен камък трябва да се извършва един път годишно (при пациенти със здрави венци ) , като по този начин се възпрепятства развитието на пародонтит .

 

ПРИЗНАЦИ ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ

 

При гингивита венците набъбват,променят цвета си и кървят.Периодично се появява лош дъх и дискомфорт на венците (сърбеж,парене и понякога и болка).

 

КАКВО ДА НАПРАВИМ КОГАТО ИМАМЕ БОЛНИ ВЕНЦИ ?

 

Ако пациентът има кървене от венците , мирис на дъха или други признаци на заболяването, трябва да се свърже с пародонтолог , който ще проведе диагностика и лечение на пародонтита, както и профилактика на заболяването.

 

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА ГИНГИВИТ И ПАРОДОНТИТ

 

След хранене между зъбите и на зъбите остава малко количество хранителни остатъци,които образуват труднозабележима мека плака,в която веднага се установаватразлични микроорганизми водещи до възпаление на венците и разрушаване на пародонталните тъкани.С натрупването им плаката става по-твърда и постепенно се превръща в зъбен камък. Твърдите зъбни отлагания затрудняват личната хигиена и мека плака се натрупва върху повърхността на зъбния камък ,като по този начин възпалението на венците се увеличава и се поразяват все по-голям брой тъкани.

 

ГИНГИВИТ

 

Гингивитът е началната форма на възпалението на пародонта, което е засегнало само гингивата(венеца), но костта около зъба е все още здрава.Той е първата и най-начална фаза на пародонтално заболяване и е напълно лечимо състояние.Нелекуваният гингивит обикновено се задълбочава в пародонтит.

 

ПАРОДОНТИТ

Обикновено пародонтитът е следствие на нелекуван гингивит.При пародонтитът процесът вече е достигнал дълбоките слоеве на пародонта и е засегнал костта , поддържаща зъбите. Признаците,които показвта развитието на пародонтит са кървене на венците,лош дъх , сърбеж , парене на венците,образуване на пространство между корените на зъбите и венците (в резултат на костна резорбция),оголване на корена на зъба,подвижност на зъбите и промяна на положението им, болка при контакт на зъбите със студено, горещо, кисело, сладко, както и при миене зъбите ( състояние, наречено свръхчувствителност).По време на обострянето на заболяването е възможна болка , подуване на бузите и изтичане на гной от венците.